biografie

 

Albert Goudberg (Den Haag 1957) is sinds 1982 beeldend kunstenaar.

'Alles begint met het plezier in het scheppen. Waar anderen op de middelbare school het tekenuur nog wel eens misbruikten om te spijbelen ging ik altijd met plezier naar het tekenlokaal. Ik herinner me dat mijn leraar aan de Dalton in Den Haag bij mijn uitbeelding van een storm met woeste wateren, krakende stammen en ziedende boomkronen opmerkte: "Mooi Ap, maar waarom zo donker?" Blijkbaar school er al iets dramatisch in mijn werk.

Het besef om beroepsmatig iets met die creatieve aanleg te kunnen doen was er nog niet en les nemen aan een academie kwam nog niet in mij op. Er was een tussenstap nodig. Die kwam er in de vorm van een rechtenstudie. Gaandeweg begon ik me voor kunst te interesseren, proza en poëzie te lezen en zelf te dichten. Later kwam daar het tekenen bij. Toen ik mijn studie afrondde waren de bakens al verzet en meldde ik me voor avondlessen bij de Koninklijke Academie Den Haag.

Mijn werk laat een ontwikkeling zien van figuratief naar meer abstract. Mijn vroege werk bestaat uit figuratieve tekeningen met een surrealistische inslag. Daarin staat vooral de mens centraal in een omgeving die zich gevormd heeft naar diens psyche. Overstappend van het tekenen naar het schilderen vertrek ik vanuit zwart, wit, grijzen, maar geleidelijk dringt kleur mijn werk binnen om in de gouaches en eerste schilderijen zelfs uitbundig te worden. De stijl wordt vrijer, maar het gegeven blijft hetzelfde: een spanningsveld scheppen in een figuratieve en geleidelijk ook in een meer abstracte vorm. Ongeacht de mate van abstractie verwijst mijn werk in gevoel veelal naar wat ons omringt: natuur, de kosmos, de elementen. Hoe dit alles in reactie op en in afhankelijkheid van elkaar bestaat. Door het opdelen van het schilderij in boven- en onder- of linker- en rechterhelft ontstaat soms letterlijk het beeld van van elkaar gescheiden werelden, die ondanks die scheiding wel aan elkaar gewaagd zijn, elkaar bepalen. Gedoseerde kleuraccenten zorgen voor harmonie tussen licht en donker. Ik werk voornamelijk met acryl- en olieverf op doek en paneel.'

 

Opleiding in de beeldende kunst:

1985 – 1987: Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag

1987 – 1989: Vrije Academie te Den Haag